Treacher-Collins Sendromu


Treacher-Collins Sendromu

Diğer adı mandibulofasiyal disostozdur. Zigomatik kemik bulunmaz. Zigomatik kemikle birlikte orbita lateral duvarında da kemik defektleri ve yarık bulunabilir. Makrostomia vardır. Dış kulak anomalileri eşlik eder. Mandibulada değişik derecelerde gelişme gerilikleri olur. Bunlar anterior açık ısırım deformitesi ile son bulabilir. Orbita inferolateral duvarı oluşmamış olabilir. Göz kapaklarında kolobomalar bulunur. Burada anılan bulgular vakanın ağır veya hafif oluşuna göre değişir.

Otozomal dominant  olarak nesiller arasında taşınır.  

Ayırıcı tanıda en önemli tablo NAGER sendromudur. NAGER sendromu  akrofasiyal disostoz olup, Treacher-Collins sendromundan farklı olarak ekstremite sorunları da kapsar. Örneğin araknodaktili, kamptodaktili, dört parmaklı oluş eşlik edebilir.

Orbital lateral duvar defektleri için kemik gıreftleri yapılmalıdır. Bu amaçla Tessier yönteminde orbita üst lateral duvarından kemik gırefti alınıp bu  gıreft inferolateral orbita duvarı oluşturulması için taşınır.

Zigomatik kemiğin oluşturulması amacıyla kalvarial kemik filepleri bilateral olarak kullanılır. Burada beyin cerrahi ekibi ile birlikte çalışılır. Fırontotemporal tam kalınlıkta kas ve kemik filebi kaldırılır ve zigomatik alana ters çevrilir. Bu filebin kemik levhasının bir korteksi  gıreft olarak donör alan rekonstrüksiyonunda kullanılır.

Kolobomalar için  rezeksiyonu takiben vertikal yerleşimli Z pilasti yapılır. Ayrıca Z pilastiyi takiben lateral kantopeksi yapılmalıdır.

Mandibular hipoplazi ile birlikte olan anterior open bayt  tedavisi için  Tessier tarafından tarif edilen integral purosedürü yapılabilir. Yada  hem maksillaya hem de mandibulaya uygulanacak anterior setbek  osteotomileri ile tedavi edilebilir. Yine  kemik gırefti uygulamaları gerekebilir.