ALVEOL YARIKLARI

Alveolar yarıklarının  tedavisi şu amaçlarla gerekelidir:

          *Maksiller arkın sıtabilitesini sağlamak için,

          *oronazal fistüllerin yok edilmesi  için

*gelişecek olan dişlere yataklık etmesi için

*yumuşak dokulara destek olabilmesi için

Alveol yarıklarının tedavisi amacı ile ilk çalışma 1955 yılında NORDİL tarafından yayınlanmış ve ondan sonra bu konu ilgi görmüştür.

Ameliyat purogramı 3 başlık altında ele alınabilir:

          *Pirimer alveolar yarık onarımı (2 yaştan erken)

          *Erken sekonder alveolar yarık onarımı (2-5 yaş arası)

          *Alveol yarıklarının sekonder  onarımı (5 yaştan sonra).

Pirimer yani erken onarımda amaçlanan, tıransvers maksiller kollapsı önlemek iken geç onarımda amaç,   diş çıkması sırasında yataklık etmek ve kemik yapıyı oluşturmaktır. Ayrıca oronazal fistüllerin erkenden kapatılması okul çağında daha sağlıklı bir oral hijyen sağlayacaktır. Kemik gıreftin kanselöz  olması arzu edilir ve kaynaklar şu  alanlar olabilir:       İliak kemik, tibia, kostalar, parietal kemik, mandibulanın simfisisi. Kullanılan kemik kortikal olduğunda her ne kadar sitabilizasyon için yararlı olursa da süngersi kemiğin avantajları arasında diş sürümüne izin vermesi ve uyumunun kolay olması sayılabilir. Her iki durumda da donör alanda ağrı olacağı unutulmamalıdır.

Yaş dikkate alınarak sekonder kemik gırefti uygulaması ve geç sekonder kemik gırefti uygulaması olabilir. Geçten kastedilen tüm kalıcı dişler çıktıktan sonra yapılan gıreftlerdir. Sekonder dendiği zaman kanin dişlerin sürümünden önceki uygulamalar anlaşılır.

İdeal yaş 8 yaştır. Ameliyatta vomeromaksiller sütüre zarar verilmemesi maksiller gelişme ve büyümeye zarar verilmemesi adına önemlidir.

Kemik gıreftinin taşındığı yerde durabilmesi için ona uygun yatak oluşturulmalıdır ve bu amaçla alveolar yarığın damağa doğru uzanan kısmını da kapsamak üzere mukoperiosteal filepler kaldırılmalıdır. Bu filepler kaldırılırken yarığın iki kenarından birbiriyle   örtüşecek şekilde pilanlanmalıdır. Örneğin bukkal taraftan tabanlı olacak filep sağ yandan kaldırılırken sol yandan palatal tabanlı olacak filep kalırılılmalıdır. Fileplerin distal kısımları karşı kıyıya ulaşacak şekilde uzun tutulmalıdır.