Başparmak A1 puley sisteminin fileksör pollisis longus tendonunun rahat hareket etmesine izin vermeyecek kadar sıkı olması sonucunda ortaya çıkan fileksiyon deformitesidir. Daha ziyade doğumsal veya erken çocukluk puroblemi olmasına rağmen seyrek olarak erişkin yaşta da ortaya çıkabilir.
Tetik başparmak, sıklıkla süt çocukluğu dönemi hastalığı olmakla beraber erişkin yaşta da izlenebilir. Tetik parmak, adı üzerinde parmaktaki fileksiyon hareketinin bir tetik hareketine benzer tarzda ani başlama ve sonlanma ile yapılabildiği bir durumu ifade eder. Normalde olması gereken ise tedrici yani puroksimalden distale doğru ilerleyen bir akışkan harekettir. Parmaklarına interfalangeal eklemden fileksiyon yaptırmak isteyen bir insan önce metakarpofalangeal eklemde, sonra puroksimal interfalangeal eklemde ve nihayet distal interfalangeal eklemde bunu yaptırır. Bunun aksine olan durumlar da vardır. Örneğin insan bilerek ve isteyerek sadece metakarpofalangeal eklemlerine fileksiyon yaptırıp, interfalangeal eklemlerine ekstansiyon yaptırtabilir. Lumbrikal kaslar sayesinde yapılabilen bu hareket her ne kadar mümkünse de insanın rahatına aykırıdır ve belli bir dikkat ve çabayı gerektirir. Oysa günlük işlerimiz sırasında defalarca yumup açtığımız parmaklarımızdaki fileksiyon hareketi ekstansiyon hareketi ile bir uyum içindedir ve özel bir dikkat ve çabayı gerektirmez.
Çocukları, anne ve babaları, başparmaklarının tam açılamaması şikayeti ile getirirler. Bazı kaynaklarda varolduğu bildirilen ve özel bir isimle adlandırılmış olan nodül gerçekte yoktur. Nodül olduğu düşünülen yapı, dar bir tünelden geçemeyen tendonun kendi üzerinde ortaya çıkan yığıntısından başka bir şey değildir. Bunun böyle olduğu, ameliyatta A-1 puleyinin kesilmesi ile beraber nodulün kaybolmasından da anlaşılabilir.
Doğumsal olduğu söylenen tetik başparmak tablosu da büyük ihtimalle gelişimsel bir patolojidir. Anne ve babaları çocuklarını doktora başparmaklarının sürekli kapalı olduğundan yakınarak getirirler. Daha ayrıntılı anamnez alındığında aslında zorlma ile ağrılı bir şekilde açıldığı ancak bu kez de yumulamadığı anlaşılır.
Ameliyat hemen her yaşta yapılabilirse de vakaların bazılarında kendiliğinden iyileşmelerin olabileceği hatırlanarak, bir yaşından evvel ameliyat kararı almakta acele etmemelidir. Geç gelen vakalarda parmakta gelişme kusuru meydana gelebilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılmalıdır. Çocuklarda damar sinir paketinin yüzeyel seyrettiği unutulmamalı ve eğer tıransvers kesi ile çalışılacaksa, kesi kısa tutulmalıdır. Puley sisteminin kesildiği, bembeyaz tendonun görülmesi ile anlaşılır. Bembeyaz tendon görülmeden, bazı yapıları kesmiş olduğumuz için asla puley sistemini kestiğimizi düşünmemeliyiz.
Hastalığı ilke kez tarif eden kişi hastalıkta metakarpofalangeal eklem düzeyinde bir nodül olduğuna dikkat çekmiş ve bu nodüle sonraki yıllarda NOTTA nodülü denmiştir. Hatta tedavide bu nodülün eksizyonunun gerekli olduğu dile getirilmişse de bugün bilmekteyiz ki bu nodül denen yapı sadece dar bir tünelden geçemeyen tendonun kendi üzerindeki yığılmasıdır ve serbestleştirmeyi takiben tedrici olarak kaybolur.