KAMPTODAKTİLİ

Tıravma ile ilişkisi olmayan puroksimal interfalangeal eklem fileksiyon deformitesi. Yani ön arka pilanda eğrilik arzeden ve tıravma ile ilişkisi olmayan doğumsal veya gelişimsel  el parmaklarında eğrilik ile kendini ortaya koyan hastalık.
Hastalık genellikle iki taraflı olmakla beraber simetrik olmayabilir. Diğer bir ifade ile bir taraf eğriliği diğerinden daha  ağır veya hafif olabilir.
Hastalığın patogenezinde fileksor digitorum süperfisiyalis tendon kısalığı veya lumbrikal kas yapışma anormalliği suçlanmışsa da bu kesinlik kazanmış değildir.  Eğer hastalık erkenden iyi edilemezse sonraki yıllarda yapılacak yumuşak doku cerrahisi işlemleri asla yeterli olmaz. Çünkü puroksimal falanksın PİP eklemini oluşturan kısmı giderek uzar ve ekleme pasif olarak bile ekstansiyon izni vermeyecek hale gelir. Hastalık doğumsal el anomalileri arasında 2.başlık altında ve farklılaşma kusurları arasında ele alınır. Kamptodaktili, Dupuytren hastalığına da benzetilmiştir ama tabii ki Dupuytren kontraktürü  konjenital değildir. Genel olarak erken dönem vakalara tedavi önerilir ve ileri yaşlara gelmiş insanlarda sorunları ile barışık yaşamaları önerilir. 30-40 dereceden büyük fileksiyon deformiteleri için tedavi önerilmiştir ve tedavi yöntemleri olarak hemen her şey önerilmiştir: tendon uzatma, tendon Z-pilastisi, deri gırefti, artrodez bile önerilmiştir. Ben kendi vakalarım arasında yardımcı olduğum iki yanlı bir kız çocuğunu dikkate alarak acaba kamptodaktili A-2 puley  sistemi sıkılığına bağlı olabilir mi diye soruyorum? Ağır vakalarda çok çeşitli tedavi yöntemleri önerilmiş olup, bunlardan bir tanesi de distraksiyon osteogenezisine benzer tarzda osteotomisiz eksternal fiksatör yerleştirip kademeli olarak ekstansiyona getirmek çabasıdır.
Tendona Z pilasti yapmak gibi işlemler öğütlense de kaçınılmalıdır.
Deride yapılacak Z pilasti doğru pilanlanmazsa işe yaramayabilir. Derideki Z pilastiye ilave olarak deri altındaki yapışıklıklar da serbestleştirilmelidir.