ALIN FİLEBİ


Alını besleyen supratıroklear ve supraorbital arterden beslenen filepler.


Alın filebi aslında modern zamanların pilastik cerrahi pıratiğinden çok eski zamanlarda da burun onarımlarında kullanılmış ve Hint filebi olarak anılmıştır. Hindistanda burun kayıplarının tedavisinde kullanıldığından bu adı almıştır. Orta hat alın filebi olabileceği gibi orta hattan bir miktar lateralize olan alın filepleri de olabilir. Bunlardan mediyan ve paramediyan alın filepleri olarak söz edilir. Alın filebinin uzunluğu saçlı deri ile ilişkisine göre ayarlanabilirse de filep boyunun kesinlikle gerekli olduğu durumlarda sadece alın darlığına bakarak filepten vazgeçilmemeli yada filep kısa tutulmamalıdır. Defekt,  saçlı   bir fileple de  olsa onarılmalıdır. Daha sonra epilasyon şansı olduğu unutulmamalıdır. Kaldı ki çoğu kere alın darlığı diye söz konusu edilen bir durum da söz konusu değildir.

Filep donör alanı hastanın yaşına göre değişmek koşulu ile 2-5 cm arasında olduğunda pirimer kapatılabilir. Pirimer kapatılmanın mümkün olmadığı durumlarda donör alan deri gırefti ile örtülebileceği için, filebin kaldırılması mutlaka supraperiosteal olarak yapılmalıdır. Sadece supratıroklear arterin orijinine yaklaştıkça, tam kaş hizasında periost altından çalışmak güvenlidir ve zaten bu kısımda donör alanı kapatmak hiçbir zaman sorun olmaz.

Bazen alın filepleri ada filep şeklinde de taşınabilir.

Alın filebinin en iyi endikasyonu burun defektlerinin onarımıdır. Burun ucu defekti tüm burun distalini kapsadığında, alın filebinin distali 3 loblu pilanlanabilir ve böylece burun kanatları da onarılabilir. Bu tür filepler martıya benzetilerek martı filebi denmiştir.