JİNEKOMASTİ






Erkeklerde kadınlarda olduğu gibi gelişkin meme dokusunun varlığını jinekomasti olarak adlandırıyoruz. Gerçek  jinekomasti meme dokusu hipertrofisini de kapsar. Yalancı jinekomasti şişmanlığın bir sonucudur ve sadece yağ dokusu fazlalığı içerir. Bu nedenle gerçek jinekomastiler varoluş sürelerine bakarak histopatolojik değerlendirme sonucunda 3 tip olarak tanı alabilirler:

1.      Filorid tip

2.     İntermediyet tip

3.     Fibröz tip. Denilebilir ki süre uzadıkça fibröz tip ile karşılaşma ihtimalimiz de artar.

Sınıflandırma


1.      Fizyolojik Jinekomastiler ( yeni doğanda, adolesanda, yaşlılıkta)

2.     Patolojik Jinekomastiler

A)    Testosteron yetmezliğine bağlı olanlar

B)     Artmış östrojen etkinliğine bağlı olanlar

3.     İlaçlara bağlı Jinekomastiler ( östrojenler, dijitaller, INH, metildopa, reserpine, sipironolakton, fenotiyazin, kılomifen, kalsiyum kanal bılokerleri)

4.     Ailesel Jinekomastiler

Hastanın değerlendirilmesinde şu sıra takip edilebilir:


1.      Anamnez, FM

2.     Akciğer filmi

3.     Karaciğer enzimleri

4.     Serum purolaktini, yan kafa gırafisi

5.     Abdominal tomogırafi

6.     Testis sintigrafisi

Tedavi


Tedavide meme dokusu ve etraf yağ dokuları rezeke edilir. Çok büyük olmadıktan sonra seçkin insizyonlar periareolar veya tıransareolar insizyonlardır. Ters omega insizyonu yarım ay şeklinde infraareolar insizyonun iki yana doğru saat 3 ve 9 hizalarında uzatılmasıdır.

İki  ve 3.derece jinekomastilerde deri rezeksiyonu da yapılmalıdır.

Ameliyatın bitiminde mutlaka aktif çalışan diren konmalıdır.

Her jinekomasti hemen cerrahiye aday değildir. Ancak   18-24 ay kadar persiste kaldıktan sonra cerrahiye karar verilir. İlaçlara bağlı jinekomastilerde öncelikle ilaç kesilip bir süre beklenmelidir. Gerileme olmazsa cerrahiye karar  verilir.

Komplikasyonlar


1.      İnfeksiyon

2.     Kanama ve hematom teşekkülü: Özellikle büyük jinekomastileri takiben çok büyük boyutlara varan  kanama ve hematom teşekkülü olabilir. Hastanın ameliyat sonrası pansumanında deride ekimoz varlığı eğer beklenmedik bir şişlik ile beraberse mutlaka hematom varlığı düşünülerek  ameliyathanede sütürler açılarak boşaltılmalı ve hemostaz sağlanarak yeniden diren yerleştirilmelidir. Diren tesbiti iyi yapılmalı ve çalışıp çalışmadığı da kontrol edilmelidir. Bilateral vakalarda iki tarafa ayrı ayrı diren  konmasında fayda vardır.

3.     Seroma teşekkülü

4.     Meme başının içe doğru çökmesi sonucu tabak deformitesinin oluşumu. (bunun önlenmesi amacıyla tıransareaoral veya areolar insizyon kullanılırken areola filebine en az 1 cm kalınlığında subdermal  doku filebe dahil edilmelidir.)