YÜZ FELCİ

İnsan yüzü, kemik yapıyı örten yumuşak dokular, kaslar ve deri ile ortaya çıkar. Yüz bölgesinin en dış katmanı olan insan yüzü derisi, insanın sırt derisine benzemez. İnsan yüzüne baktığınız zaman onun üzüntülü mü, neşeli mi, sinirli olduğunu anlarsınız. Ama aynı insanın karın derisine bakarak, sırt derisine bakarak bunu anlamak mümkün olmaz.
Bunun nedeni, insanoğlunun yüz derisinin hemen altında var olan ve mimik kasları olarak adlandırılan, sağ yüz yarısında ve sol yüz yarısında ayrı ayrı olmak üzere  19 çift  kasın varlığıdır. Bu kaslar çalışır ve yüzümüzün ifadeleri oluşur. Bu kasları çalıştıran sinire,  fasiyal sinir veya nervus fasiyalis adını veriyoruz.
Bu sinirin yüz bölgesinde 5 adet dalı vardır, kaslara dağılması kulak kepçesinin hemen altından olmaktadır.
Kafa içinde olan ana gövdesi nedeni ile sinir, kafa çifti olarak  adlandırılan sinirlerden 7.sidir.
Kafatası içinden dışarı çıktığı yerde büyük tükürük bezi, parotis bezi tarafından sarmalanmıştır ve korunmaya alınmıştır.
Çeşitli sebeplerle yüz siniri, yani 7. kafa çifti veya diğer adı ile fasiyal sinir felç olunca yüzümüzdeki ifade kaybolur.

Yüz bölgesi alt ve üst diye iki yarıya ayrılacak olursa, alt yarıda ağız köşesi aşağı sarkar ve üst yarıda da göz kapağı kapatılamaz, alt göz kapağı aşağı sarkar.




Sinirin onarılamadığı durumlarda bölgeye yeni kas nakli yapılarak onarım sağlanmaya çalışılmaktadır ancak, şunu unutmamak gerekir: 19 çiftin gerçekleştirdiği bir faaliyet tek bir kas nakli ile tamamen normale döndürülemez.